Institūta “BIOR” pētnieki mudinās pievērst uzmanību pārtikas drošības riskiem


Valsts zinātniskā institūta “BIOR” pētnieki kopā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi “EFSA” izstādes “Riga Food 2023” dalībniekus uzrunās un mudinās pievērst uzmanību pārtikas drošības riskiem, proti, uzglabājot, transportējot un pagatavojot maltīti ikdienā.

Šovasar noskaidrojās, ka iedzīvotāji nav pietiekami informēti par ar pārtiku saistītiem riskiem pašu virtuvē. Piemēram, maldīgs ir priekšstats, ka pašmāju audzētas dārza veltes var nemazgāt. Kā uzsver institūta “BIOR” pētnieki, uz pašmāju audzētajiem dārzeņiem, ogām un augļiem var būt veselībai bīstami parazīti, E.coli, kā arī salmonellas, listērijas un norovīrusi, tāpēc tie ir rūpīgi jānomazgā.
Tāpat daudzi iedzīvotāji neapzinās riskus, kas saistīti ar virtuves virsmu tīrību. Piemēram, virtuves izlietne ir vieta, kur nonāk gan nepagatavoti produkti, gan pārtikas atlikumi, trauki un citi virtuves piederumi, kas var veicināt krusteniskā piesārņojuma risku. Tāpēc arī izlietne un zona ap to ir rūpīgi un regulāri jātīra.

Institūta “BIOR” pētnieki informatīvās kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” (#EUChooseSafefood) ietvaros izstādē “Riga Food 2023” stāstīs par mājās gatavotu saldējumu un iespējamajiem infekcijas riskiem, pārtikas higiēnu, pārtikas drošību ārzemju ceļojumu laikā, augļu un ogu mazgāšanu, kā arī aktuālo tēmu – ēdienu sagatavēm vairākām dienām.

1942006000_12764.jpg
848781072_12764.jpg
1963998602_12764.jpg
1317528992_12764.jpg